torsdag 26 mars 2015

7 nyanser av makt


Mitt assignment: Riksdagen som representerar maktutövning och Foucault som maktútövare genom att teoretisera kring makt. Ögat som står för blicken men också representerar övervakningssamhället.


Makt som utövas/tillåts av många att ha över få. Rädsla som maktmedel. Underlägsenhet i egenskap av fysisk storlek eller ålder.


Blickens makt. Makten att förenkla det en ser och reducera en människa eller kanske en hel folkgrupp, ett kön till några få egenskaper och attribut. Ibland så enkelt som kroppsspråket - vart en tittar på den en pratar med. 


Den osynliga makten. Diskurser, normer, hierarkier. Strukturella maktordningar som blir vardag.


Juridisk makt. Etablissemangets makt. Det stora maskineriet som är den juridiska makten och den vanliga människan knappt kan skapa sig en uppfattning om. För att inte tala om sätta sig emot. Tänk Kafka, processen. På så vis representerar domaren makten. Människan i Hawaii-skjortan representerar motståndet som inte tonar ner sig för att passa in i diskursen som skapar otrygghet och rädsla. Motstånd mot det mörka hotet.


Emotionell makt. Makten en har genom att älska eller som kanske ofrivilligt påtvingas en av att bli älskad. Makt som kan både fria och fängsla på så många sätt. 


Makten att värdera. Bestämma vad som är bra eller dåligt. Fint eller fult. Eliten som sätter den kulturella dagordningen och beslutar om vad som är högkultur och lågkultur eller helt enkelt läraren som bestämmer vad som är en godkänt genomförd uppgift eller vad som är underkänt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar