måndag 2 mars 2015

Angående Konstteori

Under föreläsningen/seminariet kring konstteori och samtidskonst fick vi tillfälle att reflektera kring huruvida konstteori som sådan över huvud taget är relevant även i hänsyn till bildämnet. Är det meningsfullt att syssla med? En del tyckte, som jag förstod det, att det verkade krångligt att tillämpa konstteori i klassrummet. Då avsåg man väl kanske främst visserligen övningar där man anslöt sig till vissa riktningar inom konstteorin och försökte skapa enligt dessa – eller något sådant. Själv är jag mer inne på ett spår som säger att vi inte riktigt kan tala om bild som ett helt ämne utan att räkna in konstteori. Utan någon form av konstteori kan vi inte diskutera en bilds mening och uttryck (vilket jag vill minnas finns i läroplanen – inte för att den är Gud men ändå). Så fort vi ansluter oss till uppfattningen att en bild över huvud taget säger någon har vi trillat in på konstteori och säger någon därtill att ett verks tidsmässiga och sociala kontext snarare än en konstnärs intention – där har vi Foucault. Sådant tycker jag är högst värdefullt att ha koll på som lärare. Därtill är det viktigt att studera olika sätt att se på konst som lärare då du ska hantera olika syn på konst och därför bör öra vad du kan för att kunna ge fler perspektiv än dina egna – eller de som finns tillgängliga i din livsvärld. I studierna av konstteori tvingas man även ihop med olika exempel på konst och det är också något som är viktigt att ha i sin repertoar som lärare. Detta är något jag själv är mycket medveten om att jag behöver botanisera mer i. Jag vill minnas att det rådde viss förvirring angående gränsen mellan konstteori och konsthistoria som troligen främst berodde på att man gärna tar in exempel när man försöker beskriva konstteori.

Vidare fick vi under seminariedelen fick vi sitta i grupper då vi ena stunden skulle försvara och andra ifrågasätta olika verks plats i i bildklassrum. Dessa rollspelsövningar kan jag tycka är ett nödvändigt ont ibland då jag inte är den som jublar då någon yttrar ordet rollspel. Jag tycker att även om jag inte känner mig säker på att man faktiskt lär sig hantera en verklig situation med motstridiga elever så synliggörs ens egen åsikt mycket tydligt och man kan känna starkare för något än man tror när man verkligen konfronterats. På så sätt tror jag att det kan vara väldigt bra.


Jag tycker överlag att konstteoridagen bidrog till mycket intressanta diskussioner och jag tycker att Cynthia Freelands bok är en fantastisk introduktion till konstteori och är rolig, lättläst omfattande och bidrar med roliga små fakta. Den hänvisar till kända verk som man känner till men inte har någon större kännedom om och bidrar till viss fördjupning kring dessa. Jag som inte anser mig vara speciellt allmänbildad inom konst känner mig ändå relativt upplyst efter att ha läst den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar